Interview met Dr. Ruttkat, plant manager bij Haus Rabenhorst

Waar komen top kwaliteit bessen vandaan?
De bessen worden op dit moment geoogst. Het is een zeer drukke tijd voor Dr. Ruttkat. Hij weet namelijk wat nodig is om de gezondste fruitsappen van de wereld te produceren.

Dr. Ruttkat, wat is er speciaal aan uw sappen?
Dat antwoord is eigenlijk makkelijk te geven. We matchen top kwaliteit bessen met onze state of the art productiemethoden. Hierdoor creëren wij sappen die heerlijk smaken en gezond zijn. Het zijn de beste bessen sappen die je kan kopen. Keer op keer vallen ze dan ook in de prijzen bij de DLG Gold Awards.

Waar komen de bessen  vandaan? Cranberries groeien niet in Duitsland!
Onze bessen komen van over de gehele wereld. De acerola bes is te vinden in Centraal Amerika, gojij in Azie, cranberries uit Canada of Scandinavië. Het fruit moet of direct geperst worden na de oogst of diepgevroren worden.

Bevroren?
Ja zeker. Nadat het volledig rijpe fruit is schoongemaakt en met laser gesorteerd, wordt het ‘shock-frozen’ en diepgevroren. Daarna worden ze vervoerd naar ons land en worden ze snel maar met veel aandacht verder werkt tot sap.

Maar ik heb begrepen dat vitamines verloren gaan bij het proces van ontdooien?
Een jaar of 10 geleden was dat de aanname van de wetenschap. Tegenwoordig weten we dat het snel ontdooien van de bevroren bessen de manier is om zowel de smaak als de gezonde ingrediënten (denk aan Vitamine C) volledig te behouden. Voor onze productieproces betekent dat de bessen worden  ontdooit van -18  tot 4 graden binnen 20 seconden.  Er is geen andere producent die deze technologie in huis heeft.

Dus als ik zelf thuis bessen wil ontdooien..
Stop ze even kort in de magnetron! En dan snel eten of verwerken tot sap. Een bij-effect dat niet perse geldt voor bessen, maar wel voor fruit in het algemeen: als je een stuk appel of fruit kort opwarmt in de magnetron dan worden de allergenen in de appel inactief.  Een tip voor degene die voor deze stoffen gevoelig is.

Waar houdt u nog meer rekening mee tijdens het productieproces?
We verwijderen zuurstof op zo veel mogelijk plekken als mogelijk is. Dit doen we omdat als lucht in contact komt met fruit of sap leidt tot oxidatie. Oxidatie betekent verlies aan smaak, kleur en het werkende bestandsdeel. En we persen het fruit slechts 1 keer….

Wat is daar zo ongebruikelijk aan?
Je moet weten dat de meeste producten de grondstoffen meerdere keren persen. Je kan de grondstof telkens wat losser maken en dan weer persen.  Zo krijg je nog meer kleur van de schil van de vrucht, maar tegelijkertijd komen er stoffen bij die de sap bitter laten smaken, dat geldt zeker voor bessen. Wij doen dat niet, we persen 1 keer en zetten ‘van eerste persing’ op het etiket.

Is datgene dat overblijft tijdens het productieproces nog op 1 of andere manier te gebruiken?
Ja, vrijwel alles wordt verder verwerkt. Omdat we het sap niet tot de laatste druppel uitpersen, blijft er nog een hoogwaardige substantie over, die oa.s. zeer gewild is bij de farmacie, farmaceutische voeding en cosmetische industrie. De residu van de zwarte bessen gaat bijvoorbeeld naar Finland. Daar worden ze gedroogd, de zaden geïsoleerd waardoor een hoge kwaliteit olie wordt verkregen. Deze olie is zeer rijk in bepaalde omega-3 vet zuren.

Nog even over de productie: waarom  gebruik je geen concentraten zoals andere producenten?
Dat zou veel makkelijker zijn. Wij produceren uitsluitend top kwaliteit, dat zo dicht mogelijk bij vers zit.  Dat is ongebruikelijk bij de verkoop van sappen, maar ik geef een simpel voorbeeld. Zelfs met de beste technologie en de meeste ervaring kan een sterrenchef geen eerste klas maaltijd maken als de ingrediënten niet vers en van top kwaliteit zijn. Andersom, kan een chef, zelfs met de beste ingrediënten,  geen sterren-menu maken als hij niet weet hoe hij met de technologie moet omgaan om gerechte te bereiden .  Kortom je hebt hoogwaardige technologie en hoogwaardige ingrediënten nodig om het beste resultaat te krijgen. Daarom werken met grondstoffen die zo vers mogelijk zijn en werken wij samen met universiteiten om de nieuwste inzichten te krijgen met betrekking tot de verwerking ervan.

Niet geheel verassend dus dat de sappen iets duurder zijn?
Ja, we hebben ons altijd op deze manier van produceren gericht. Op sommige momenten bestond de markt uitsluitend uit sappen uit concentraat. Deze zijn goedkoper te maken en te verkopen, maar hebben niet de kwaliteit van de pure sappen. Maar wij zien ook een verandering in de kwaliteitsbeleving bij consumenten in het algemeen; we weten dat we wat meer moeten betalen voor voedsel van een hoge kwaliteit.

Hoe garanderen jullie dat de klant altijd hetzelfde product krijgen?
Nou, dat kunnen we eigenlijk niet garanderen. Omdat met pure sappen, zoals de onze, je niet zomaar iets kan weghalen of toevoegen. Met andere woorden: ik kan onze sappen niet standaardiseren zoals dat bij geconcentreerde sappen wel gebeurd. Als er een natte zomer is, dan zal de sap niet zo zoet zijn als het jaar ervoor. Maar de consumenten lijken dit te accepteren, omdat ze weten dat het product dichter bij de natuur is.

Maar Rabenhorst zijn niet echt dorstlesser voor in de zomer?
Nee, dat is ook niet onze business. Sommigen zeggen dat een sap niets anders is dan een cola, het bevat ook 10 suikerklontjes per dag. Maar in een recente studie van Dr. Carle in Hohenheim, wordt duidelijk dat een glas sinasappelsap die je dagelijks bij een maaltijd drinkt je niet dik maakt, maar zelfs bijdraagt aan het verlagen van je lichaamsgewicht. Maar sap is geen verfrissende drank. Onze sappen worden bewust gebruikt voor de gezondheid, door een deel van de dagelijkse portie fruit of groente te vervangen door een glas fruitsap. We maken geen medicijnen, maar als je kijkt naar de cranberry sap, dan is bijna net zo effectief tegen blaasontsteking dan de geneesmiddelen.