De Wetenschap van Sap

Heeft u altijd al willen weten van een pure sap is? Dan is dit de plek om te kijken!

Wat is het verschil tussen sap van concentraat en puur sap?

Een fruitsap van concentraat is een combinatie van fruit concentraat en drinkwater. Smaken, fruitvlees en cellen van hetzelfde type fruit worden verkregen via de daartoe geschikte processen. Om dit proces duidelijk te krijgen schetsen wij  het productieproces aan de hand van sinaasappelsap.

Productieproces van sinaasappelsap van concentraat.

  1. Persen van de sinaasappels
  2. Scheiden van fruitvlees en sap; diep bevriezen
  3.  Scheiden van smaken, verdelen in water-oplosbare  en vet-oplosbare onderdelen
  4. Extraheren van het eigen water van de fruit uit de sap
  5. Diep bevriezen van het concentraat
  6. Ontdooien van het concentraat
  7. Mixen van het concentraat met drinkwater
  8. Toevoegen van de sinaasappelsap smaak
  9. Toevoegen van het diepgevroren fruitvlees
  10. Bottelen en pasteuriseren

Het gebruik van de individuele onderdelen maak het mogelijk dat de sappen altijd precies de zelfde smaak hebben.

Een direct geëxtraheerde sap bevat alleen de originele fruit-specifieke ingrediënten van het verwerkte fruit. Het standaardiseren van de smaak is niet mogelijk. Enige variatie in smaak moet dan ook worden geaccepteerd; de natuur houdt zich niet aan de menselijke standaarden!

Om een beeld te krijgen van het productieproces van de direct geëxtraheerde sap van Rabenhorst geven wij wederom een beschrijving van het proces van het maken van sinaasappelsap:

  1. Persen van de sinaasappels
  2. Scheiden van fruitvlees en sap (voor technologische redenen)
  3. Korte termijn koeling van de sap tot 2-3°C
  4. Toevoegen van het fruitvlees voor het vulproces
  5. Bottelen en pasteuriseren

Het voorkomen van het gebruik van concentraat in het productieproces is een van de topprio’s van Rabenhorst. Wij behouden de natuurlijke structuur van het direct-geperste sap en daarmee de meeste vitamines en belangrijke bestandsdelen.